zaterdag 29 januari 2011

Komkommers inmaken

Een tijdje geleden heb ik komkommers in het zuur gemaakt. Ik wilde gewoon eens gaan proberen om zelf groente in te maken. Doordat ik en m'n vriend beide een drukke baan hebben zijn we vaak moe als we thuis komen en moeten we echt eerst eten! Soms is het dan handig als er iets makkelijks in huis is, zodat we snel aan tafel kunnen. Ik ben absoluut niet van de groente uit een potje, blikje of vriezer. Ik ben opgegroeit met altijd verse groente, daar zal ik dan ook niet snel vanaf wijken.

Maar toch is het soms handig wat in de voorraadkast te hebben staan, dus dan zelf maar eens iets in een potje stoppen. Ik ben op internet wat gaan zoeken en kwam het volgende recept tegen voor het inmaken van komkommer:

Zoetzuur van komkommers:

Ingrediënten:

- 4 komkommers
- 1 liter azijn
- 250 g suiker
- 1 theelepel zout
- 1 verse hete peper
- 2 rode uien

Was de komkommers, schillen is niet nodig. Snij ze in de lengte doormidden, haal het zaad eruit en snij de komkommers in blokjes van 1 bij 1 cm.
Dan snij je de rode uien ook in kleine stukjes en mengt deze door de komkommer.
In een pan doe je de azijn, suiker, zout en peper, dit kook je tot de suiker en het zout zijn opgelost.
Je haalt dan de peperstukjes uit de azijn, deze kunnen weg. Dan vul je schoongemaakte potten (even uitkoken met soda en schoon water) met de rauwe komkommer en ui. Ik had voldoende voor ongeveer 6 potjes. Je giet dan de warme azijn over de komkommer en ui tot alles onder staat. Doe dan de deksel op de potjes en zet ze een nachtje onderste boven. Koel en donker wegzetten, dan zijn ze een jaar houdbaar, maar dat hebben ze bij ons niet gehaald!Op de potjes had ik etiketten gemaakt, met op achterkant ook nog de ingrediënten.

Ik wil het binnenkort weer opnieuw gaan maken, we vonden het echt erg lekker. Wij aten 't bij kip of varkensvlees gebakken met boemboe en gekookte rijst, bij het pittige vlees is dit heerlijk verfrissend!

Smakelijke eten!

Groetjes
Marijke

6 opmerkingen:

 1. Dit ziet er erg lekker uit, ga ik vandaag ook maken. Ik denk naar mate ze langer in de pot zitten dat ze lekkerder worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hebben we vandaag ook gedaan we hebben 9 potjes vol morgen gaan we ze op eten hopelijk is het lekker

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit recept ziet er lekker uit,ik snij de komkommers in plakjes
  is ook lekker bij de bruine boontjes.
  Groetjes, Aukje uit India.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. potjes "in voorraad" blijven niet houdbaar na het gewoon omdraaien... koken (100 graden) gedurende een vol uur die handel, dan is 't "gesteriliseerd" zoals het hoort en blijft het onbeperkt houdbaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit is mijn favoriete recept geworden! Ook met rietsuiker gaat het prima!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik wil deze ook gaan maken, maar is dit met gele of witte azijn...?

  BeantwoordenVerwijderen