zondag 3 april 2011

Mini cupcakes

Afgelopen vrijdag heb ik een mini cupcake vorm gekocht. Die wilde ik natuurlijk dit weekend meteen proberen! Via deze site had ik heel veel cupcake recepten gevonden. Ik heb als basis het volgende recept gebruikt:

Slanke cupcakes:

Ingrediënten:
- 62 gram bloem
- 62 gram suiker
- 1/8 theelepel bakpoeder
- 1/8 theelepel zout
- 3 grote eieren, op kamertemperatuur
- 1 theelepel ijskoud water
- 1/2 theelepel citroensap
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is. Hier kun je later dan makkelijk je cupcake bakblik op plaatsen.
Zet een cupcake bakblik met daarin papieren cupcake vormpjes klaar. Dit recept was voor 6 gewone cupcakes, ik was dus uitgegaan van 12 mini cupcakes. Maar er gaan dus meer dan 2 mini cupcakes in een gewone cupcake... Want uiteindelijk heb ik met de recept 39 minicupcakes gebakken!

Doe het ijswater in een kom en voeg de ei gelen toe. Zet apart.

In een andere kom klop je de eiwitten tot ze gaan schuimen. Voeg dan de bakpoeder toe en blijf door mixen tot de eiwitten stijf zijn. Zet apart.

Begin met het mixen van de ei gelen. Mix tot de kleur van de ei gelen citroengeel is. Voeg de suiker toe aan de geklopte ei gelen en mix goed door. Vouw nu rustig steeds een beetje meel  door het eigeel totdat het een geheel is. (Doe dit bijvoorbeeld met een spatel en niet met de mixer)

Voeg dan het citroensap en zout toe aan het eigeel mengsel. Vouw dan het ei geel mengsel door de stijve eiwitten.

Vervolgens heb ik dit beslag in 2 gelijke porties verdeeld.

1 porti heb ik gebruikt voor appel-kaneel cupcakes en de andere helft voor peer-bosbes kruimel cupcakes.



Appel-kaneel cupcakes:

Ingrediënten:
- 1/2 appel
- 1 theelepel kaneel
- halve walnoten

Bereiding:
Spatel door het beslag de kaneel en de in fijne blokjes gesneden appel. Nu voorzichtig met een lepeltje de cupcake vormpjes vullen tot ongeveer 2/3 van de rand. Vervolgens leg je voorzichtig een halve walnoot op de cupcake. Bak de cupcake ongeveer 20 minuten in de oven. Na 20 minuutjes even met een sate prikker in de cupcake steken en als er niets aan zit zijn ze gaar. Haal de bakvorm uit de oven en laat de cupcakes afkoelen. Daarna heerlijk smullen!



Peer en Bosbossen kruimel cupcakes:

Ingrediënten:
- 1/2 peer
- handje bosbessen
- 15 g boter
- 30 g bloem
- 20 g fijne kristal suiker

Bereiding:
Maak eerst het kruimel deeg klaar.
Meng de boter en de bloem en kneed er de suiker en een klein beetje water doorheen. Zet het kruimeldeeg dan even weg.

Vervolgens pak je de andere helft van het beslag. Hier doe je de in kleine blokjes gesneden peer door en de bosbessen.

Nu voorzichtig met een lepeltje de cupcake vormpjes vullen tot ongeveer 2/3 van de rand. Vervolgens leg je voorzichtig wat van het kruimelbeslag op de cupcake. Bak de cupcake ongeveer 20 minuten in de oven. Na 20 minuutjes even met een sate prikker in de cupcake steken en als er niets aan zit zijn ze gaar. Haal de bakvorm uit de oven en laat de cupcakes afkoelen. Daarna wederom heerlijk smullen!

1 opmerking:

  1. Yummy, lekker hoor. Vooral die bosbessen/peren cakejes! Dat is eens wat anders. Bedankt voor het receptje.
    Je vroeg me hoe ik de kruidentuin bordjes heb gemaakt. Hier de uitleg in vogelvlucht: Vogelhuisjes op dun hout teken en uitzagen (ik heb de decoupeerzaag gebruikt). Daarna blokjes van ongeveer 1,5 vierkante cm zagen, gaatje inboren ter grootte van sateprikker en deze achterop het huisje lijmen. Prikker erdoor, het geheel verven, kruiden naam erop stempelen (watervaste inkt) en aflakken maar. Hihi...is het nog te volgen?
    Succes ermee. Groetjes uit Melbourne,
    Monique

    BeantwoordenVerwijderen